Χωρίζουμε.. και τώρα;

kidlab.gr_000054

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να χωρίσει, σίγουρα δεν είναι μια απόφαση που κανένας από τους δύο παίρνει εύκολα και ανώδυνα. Αν το ζευγάρι έχει και παιδιά, οι παράμετροι γίνονται ακόμα περισσότερες και πιο πολύπλοκες. Τις περισσότερες φορές, αυτό που απασχολεί τους γονείς είναι το ερώτημα “πώς θα το εξηγήσω στο παιδί;”, καθώς είναι κάτι που τους δυσκολεύει ιδιαίτερα και φέρνει πολλές φορές στη επιφάνεια δικά τους συναισθήματα, τα οποία με μεγάλη προσπάθεια προσπαθούν να αποκρύψουν, τόσο από τα παιδιά τους, όσο και από τον ίδιο τους τον εαυτό πολλές φορές…

Σε ένα ζευγάρι, οι σύντροφοι συχνά μένουν μαζί “για χάρη των παιδιών”. Αυτό όμως μπορεί να αποβεί μεγάλο σφάλμα, καθώς έτσι τα παιδιά επωμίζονται μεγάλο συναισθηματικό βάρος. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι γονείς που βιώνουν εντάσεις στο γάμο τους αποτελούν λανθασμένα πρότυπα για τα παιδιά τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με τους άλλους. Τα παιδιά που βλέπουν τη μητέρα και τον πατέρα τους να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο με επιθετικότητα, ερειστικότητα ή περιφρόνηση είναι πιθανό να έχουν δυσκολίες στις σχέσεις τους με τους φίλους τους και αργότερα με τους συντρόφους τους. Επίσης εκδηλώνουν συχνά διαταραχές διαγωγής, αντικοινωνική συμπεριφορά και έχουν χαμηλή σχολική επίδοση. Εξίσου επιβλαβείς επιδράσεις στα παιδιά έχει και η κατάσταση κατά την οποία οι γονείς είναι αδιάφοροι και απαθείς ο ένας προς τον άλλον. Mε άλλα λόγια, δεν είναι το διαζύγιο που πληγώνει τα παιδιά, αλλά η κακή επικοινωνία που μπορεί να υπάρχει μεταξύ των συζύγων και πριν από το διαζύγιο.

Τι γίνεται λοιπόν όταν εξαντληθούν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, ή κάποια από τις δύο πλευρές δεν έχει πλέον επιθυμία να συνεχίσει?

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των χωρισμένων γονιών είναι το κατά πόσο και για πόσο χρονικό διάστημα το διαζύγιο θα επηρεάσει τα παιδιά τους. Το διαζύγιο είναι μια δύσκολη συναισθηματική εμπειρία για όλη την οικογένεια και ο αντίκτυπός του είναι διαφορετικός στα παιδιά διαφορετικών ηλικιών και στους γονείς.

Όταν χωρίζουν οι γονείς, σίγουρα τα παιδιά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό. Η ζωή τους γίνεται αβέβαιη και ή αίσθηση που είχαν για την ασφάλεια και τη σταθερότητα κλονίζεται. Αναγκάζονται, άμεσα ή έμμεσα, να επιλέξουν με ποιον από τους δύο γονείς θα μείνουν. Εν μια νυκτί, ο ένας γονέας γίνεται επισκέπτης, χωρίς να έχουν καμία επιλογή τα ίδια. Επίσης, τα παιδιά βιώνουν έντονο στρες αν οι γονείς μαλώνουν συνέχεια.

Στέλλα Σπανού