ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς κον Υπουργό Υγείας

kidlab.gr_000190

Υπουργέ υπάρχει ένα χάος που μας χωρίζει: είστε Ολυμπιακός και είμαι Παναθηναϊκός. Υπάρχει ένα πάθος που μας ενώνει: να αφήσουμε μια παρακαταθήκη για τα παιδιά όλων αλλά και τις νέες γενιές υπουργών, παιδοψυχιάτρων, ειδικών ψυχικής υγείας.

Το ζήτημα με τα Ταμεία και τις θεραπείες των παιδιών – πάντα μιλώ για την ψυχική υγεία- αποτελεί μέχρι σήμερα ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη που σας δείχνει ο πολίτης, στην εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο κάθε γονιός, στην αντοχή που διαθέτει ο κάθε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

Η στάση πληρωμών των περισσοτέρων ταμείων, η άγνοια των υπαλλήλων, στρέφει έναν ολόκληρο πληθυσμό εναντίον όλων. Ο θυμός της κρίσης πολλαπλασιάζεται. Η ψυχική υγεία καθυβρίζεται και η ευαισθητοποίηση πάει χρόνια πίσω. Οι στρατιές ανέργων θεραπευτών πολλαπλασιάζονται, ενώ τα προβλήματα των παιδιών παραγκωνίζονται.

Άλλοι περιμένουν ένα καινούριο ΟΑΚΑ. Το ξέρετε πολύ καλά. Είναι πολύ σημαντικό να μη διατηρηθεί το χάος, ενόψει τροϊκανών επεμβάσεων,, προεκλογικών σεναρίων. Η ασάφεια που υπάρχει, ο θυμός που μετακυλίεται, θα μας πάει χρόνια πίσω.

Ο κάθε γονιός, ο κάθε ειδικός, ίσως και ο κάθε πολιτικός υπεύθυνος, θα προτιμούσαν να είναι “μαζί” και όχι “απέναντι”. Η άμεση αποστολή σαφέστατης εγκυκλίου χωρίς την αυθαίρετη ερμηνεία των υπαλλήλων και η αναδρομική ισχύς για τους μήνες που δεν πληρώθηκαν, η επίσπευση επιστροφής δαπανών, από ταμεία που χρωστούν στους γονείς μέχρι και χρήματα ενός έτους, είναι το πρώτιστο. Σαφώς αυτό το σκέλος θα καθησυχάσει πολίτες που νιώθουν απαξιωμένοι, ακόμα περισσότερο στο όλο πλαίσιο άρσης εμπιστοσύνης και μετακύλησης θυμού.

Βασική και ανεξάρτητη συντεχνιών είναι η δίκαιη και κοντά στην πραγματικότητα τιμολόγηση των θεραπειών. Είναι ένα σημείο τριβής, που το αίσθημα δικαιοσύνης θα δώσει τα πρώτα μηνύματα για μια πορεία καλύτερη.

Η μη απαξίωση των ειδικών άρα και των θεραπειών, η γρήγορή έγκριση και πραγματοποίηση των προγραμμάτων διάγνωσης και αποκατάστασης μπορεί να βοηθήσει για μια σχέση εμπιστοσύνης, πέρα από την κατάθλιψη και την παραίτηση. Τα χρήματα αυτά είναι από τις εισφορές των ασφαλισμένων και το ξέρετε πολύ καλά πως τώρα απαγορεύεται κανείς να αρρωστήσει, απαγορεύεται να έχει παιδί με μικρή ή μεγαλύτερη διαταραχή.

Είναι δύσκολο να θεραπεύσεις ένα σύστημα που νοσεί, το ξέρετε. Είναι δυσκολότερο να δεχθείς ότι είσαι το τελευταίο γρανάζι με το οποίο κανείς δεν ασχολείται.

Κύριε Υπουργέ, δε χρειάζονται παρά δύο-τρεις απλές κινήσεις. Το ΟΑΚΑ, η φοροδιαφυγή ελλοχεύουν. Η ψυχική υγεία στον σκουπιδοτενεκέ, στο όνομα όποιας στρεβλής αντίληψης, θα γίνει ένας τίτλος που θα κυνηγά εσάς και εμάς. υπουργούς και ειδικούς ψυχικής υγείας, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Δεν είναι δυνατόν να μην επιστρέφονται χρήματα, να μη γίνονται επιστροφές δαπανών. Δεν είναι δυνατόν να πηγαινοέρχονται εγκύκλιοι, οι τιμές των τιμολογίων να ανεβοκατεβαίνουν, θαρρείς και είμαστε τζόγος, χρηματιστήριο, στοίχημα.

Κύριε  Υπουργέ, πάντα μιλάτε παθιασμένα. Να ξέρετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν κάνουν θεραπεία γιατί δεν μπορούν. Άλλοι δεν μπορούν καν να το σκεφτούν, γιατί δεν μπορούν να συντηρηθούν στοιχειωδώς.

Κύριε Υπουργέ. Γονείς, θεραπευτές παλιότεροι και νεότεροι, εμπλεκόμενοι με την ψυχική υγεία, μνημονιακοί και αντι-μνημονιακοί, Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί, περιμένουν με την ελάχιστη ελπίδα που απομένει, να μη γυρίσουμε χρόνια πίσω.

 

Με τιμή,
ένας Παναθηναϊκός παιδοψυχίατρος,
προς έναν Ολυμπιακό Υπουργό.

Υ.Γ. Είναι ευνόητο ότι η εμπλοκή των οπαδικών προτιμήσεων είναι το αντικαταθλιπτικό της ανοιχτής μου επιστολής.

Γεώργιος Κοκκίνης