2η Ανοιχτή Επιστολή προς κον Υπουργό Υγείας

kidlab.gr_000191

Αγαπητέ κύριε Λοβέρδο,

Μετά την πρώτη ανοιχτή επιστολή με τα “αντικαταθλιπτικά” των λέξεων, θα κάνω μια προσπάθεια έκθεσης γεγονότων. Ένα μέρος από αυτά τα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα. Σε κάποια άλλα είμαι πρόθυμος να σας επισημάνω σημεία και γεγονότα που τρέχουν στην καθημερινότητα της ψυχικής υγείας, και εφόσον το επιθυμείτε σε δεύτερο χρόνο να ακούσετε μέσα από τη δική μου κραυγή, την κραυγή των πολιτών-γονιών και τους κινδύνους που διατρέχουν ολόκληρες προσπάθειες, να επιστρέψουμε στην εποχή των ταμπού και του Κωσταλέξι.

1. Βασικό σημείο είναι ο ταχύτερος δυνατός τρόπος επιστροφής δαπανών όλων των ταμείων.
2. Ο ακριβής και ξεκάθαρος τρόπος τιμολόγησης ειδικών θεραπειών, ιατρικών και παραϊατρικών πράξεων.
3. Ο προσδιορισμός της ανά διάγνωση δικαιούμενης επιστροφής δαπάνης με τα νέα δεδομένα.
4. Οι προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα αμοιβές θεραπευτών.

Μέχρις αυτού του σημείου, πριν τους προεκλογικούς ή μη πυρετούς, είναι αναγκαίο να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στο κράτος οι πολίτες. Να σταματήσει η άγνοια ή αυθαιρεσία κάθε υπαλλήλου ή κάθε ταμείου να πληρώνει κατά το δοκούν, υπερβαίνοντας χρονικά όρια. Να γνωρίζει ο γονιός τι δικαιούται και πότε θα το πάρει, βάσει της διάγνωσης. Ο επαναπροσδιορισμός τιμολογίου σε ήδη υπάρχουσες εγκρίσεις με τα νέα δεδομένα.

5. Αποστολή και ανάρτηση στο διαδίκτυο και στους κατά τόπους ελεγκτές και υπαλλήλους που είναι υπεύθυνοι για τις επιστροφές δαπανών, σαφέστατης εγκυκλίου. Ξέρετε πολύ καλά ότι ακούγονται από το ευγενικά “δε μας έχουμε ενημερώσει, περιμένουμε το ‘φάντασμα του ΕΟΠΠΥ΄”, μέχρι το αγενές “ξεχάστε τα”.

Αντιλαμβάνεστε ότι η απαξίωση της ψυχικής υγείας , η οπισθοδρόμηση της ευαισθητοποίησης κάνει εμάς και εσάς υπόλογους σε αυτό που ορκιστήκαμε να υπηρετήσουμε.

Η “κλοπή”, η εξάρτηση, η εξαθλίωση γεννούν θυμό και παραίτηση. Μεγαλώνει την ασθένεια του συστήματος σαν ντόμινο. Ειδικοί ψυχικής υγείας ξεχνούν τα όνειρα τους, άλλοι μπαίνουν στη στρατιά των ανέργων ή υπερχρεωμένων με την “φοροκαταιγίδα” που προηγήθηκε.

Κάποιοι μιας πιο μεγάλης ηλικίας βλέπουν να γίνονται υπόλογοι στη συνείδηση τους, στα όνειρα τους. Αν στόχος είναι όλοι να παραιτηθούν από αυτά που το κράτος τους οφείλει, θα έρθουμε στην εποχή του Κωσταλέξι και των ταμπού.

Η Ψυχική υγεία στα Τάρταρα. Δημιουργία έξαλλων ή παραιτημένων γονιών, ανενημέρωτων υπαλλήλων με το άλλοθι των ετερόκλητων εγκυκλίων.

Φωνάξτε ένα γονιό ή έναν ειδικό, κάποιον να σας μιλήσει για το περιβόητο κρατικό τιμολόγιο για παιδαγωγούς, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, για την ανυπαρξία ή σκόπιμη μη αναγνώριση υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης, ατομικών θεραπειών συμπεριφοράς και συμβουλευτικής γονέων, για το κόστος της λογοθεραπείας.

Κύριε Υπουργέ, ένας ολόκληρος κόσμος ζει σαν εργαζόμενος, εξυπηρετείται σαν ασθενής. Ένας μικρότερος κόσμος ονειρεύεται να αφήσει “απογόνους”  το μικρό ή μεγαλύτερο έργο του. Τα όνειρα γίνονται εφιάλτες. Εγώ αρνούμαι να συνυπογράψω σε αυτό.

Κύριε Υπουργέ, γνωματεύσεις και παραπεμπτικά δίνονται μετά από 6-7 μήνες, εναλλασσόμενες στάσεις των ταμείων για τα χρήματα των γονιών,  κάνουν τον γονιό να νιώθει ακόμα πιο απαξιωμένος από την αδυναμία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του παιδιού του. Αναγκάζονται στο splitting. “Δεν έχει τίποτα” ή “είμαι ανάξιος” ή “θα τα σπάσω όλα”.

Αξιόλογοι συνάδελφοι δημιούργησαν δομές με τις καλύτερες των προϋποθέσεων για την ψυχική υγεία του σήμερα. Διάγνωση-θεραπεία-αποκατάσταση-ευαισθητοποίηση-εκπαίδευση. Με την ύπαρξη της κρίσης, το σύστημα αρχίζει να νοσεί. Από τον πολιτικό σχεδιασμό στις αλλεπάλληλες αλλαγές, στη στάση πληρωμών και στην καθίζηση όλων των μοντέλων προόδου. Μας μάθετε το “δεν πληρώνω, μόνο σας παίρνω”, επί δικαίων και αδίκων.

Υπουργέ μου, μια Διεπιστημονική ομάδα παιδοψυχιάτρων, ψυχολόγων, ειδικών παιδαγωγών, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, με εσωτερική εκπαίδευση, εμπειρία 20 ετών και 5-10 αντίστοιχα στους υπευθύνους τμημάτων, είναι μοντέλο που λειτουργεί. Πάτε να εξαφανίσετε την παροχή προς τον ασθενή, αυξάνοντας την αρρώστια του συστήματος.

Δε θα μπω στα δικά σας κομμάτια, αλλά η προσπάθεια με αυτό τον τρόπο που γίνεται, μέσω της περικοπής δαπανών, αυξάνει μακροπρόθεσμα τις δαπάνες, αυξάνει την οργή και παραίτηση ενός ολόκληρου λαού.

Στη διάθεση σας να αναλύσουμε από μέσα τη λειτουργία του κλάδου. Στη διάθεση σας να ακούσουμε μαζί την οργή και την παραίτηση των ασθενών. Δεν ήμουν ούτε είμαι εργατοπατέρας, ούτε οικονομολόγος. Η φοροδιαφυγή, το κύμα της διαμαρτυρίας, η κατάθλιψη και παραίτηση είναι κοινά μυστικά.

Η ταφόπλακα της ψυχικής υγείας, η ταφόπλακα της εμπιστοσύνης του πολίτη δεν πρέπει να σας αφήνουν ήσυχο. Εγώ δε θέλω να προδώσω μια γενιά συναδέλφων που με ακολουθεί, μια σειρά ασθενών που με εμπιστεύτηκε. Πιστεύω κι εσείς, με όλη την πίεση που πιθανά δέχεστε, να προσπαθήσετε να διατηρηθεί ζωντανό αυτό το “μαζί”. Το ίδιο πιστεύω και εγώ. Μόνο που ο χρόνος κυλάει. Σε λίγο δε θα υπάρχουν ασθενείς, γονείς, θεραπευτές, πολιτικοί.

Δεν προτίθεμαι, για λόγους δεοντολογίας ή ηθικής τάξης να σας προτείνων ευρύτερο σχέδιο, διεκδικώντας το αλάθητο του Πάπα.

Είναι μια απλή ανοιχτή επιστολή.

 

Με τιμή,
για έναν άνθρωπο που έχω την αίσθηση ότι παθιάζεται, ακούει και έχει την εντολή από τον κυβερνητικό σχηματισμό.

Ένας παιδοψυχίατρος που αρνείται να τον σημαδέψει η κατάρρευση της ψυχικής υγείας…

Γεώργιος Κοκκίνης