Παιδική παχυσαρκία

kidlab.gr_000135

Σύμφωνα με μελέτες η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Αμερική στην παιδική παχυσαρκία. Παράλληλα με τα γονίδια που μπορούν να παίξουν ρόλο στο μελλοντικό σωματικό βάρος των παιδιών σημαντική είναι και η συμβολή του περιβάλλοντος. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο χρειάζεται ένας συνδυασμός τακτικών που μπορούν να αποδειχτούν βοηθητικές στο σύνολο τους.

Ο σύγχρονος τρόπος χαλάρωσης και διασκέδασης θέλει τα παιδιά καρφωμένα στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της καθιστικής ζωής αλλά και πολλές φορές τη μηχανική κατανάλωση ακατάλληλων τροφών. Οι γονείς πρέπει να βάλουν όρια στις ώρες που τα παιδιά θα βρίσκονται μπροστά στην οθόνη και να απομακρύνουν τις τηλεοράσεις από τα δωμάτια τους. Παράλληλα η κατανάλωση γευμάτων είναι σκόπιμο να γίνεται σε σταθερό μέρος και χρόνο.

Η ενασχόληση με την άσκηση είναι επίσης σημαντική και αυτή χρειάζεται να ενσωματωθεί στη ζωή των παιδιών από την προσχολική κιόλας ηλικία. Μια καλή αφορμή είναι τα κινητικά παιχνίδια (κυνηγητό, κρυφτό, σκοινάκι κλπ) αλλά και δραστηριότητες όπως ο χορός, η πεζοπορία στη φύση, η χρήση ποδηλάτου αλλά και τα αθλήματα. Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι δεν απαραίτητο να κατευθύνουμε τα παιδιά σε συγκεκριμένα αθλήματα η σε γυμναστική αν δε το θέλουν αρκεί να εισάγουμε την κίνηση στην καθημερινότητα τους.

Από την άλλη πλευρά οι ίδιοι οι γονείς οφείλουν να αποτελούν πρότυπα μίμησης με το να βάζουν την κίνηση στη ζωή τους και με τις διατροφικές τους συνήθειες. Επίσης είναι σημαντικό να διαθέτουν στα παιδιά επιλογές ανάμεσα σε υγιεινά τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά που αυτά καθορίζουν αργότερα διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις.

Από ψυχολογική διάσταση η παχυσαρκία μπορεί να φανερώνει την προσπάθεια του ατόμου να καλύψει τα συναισθηματικά του κενά και να προσφέρει στον εαυτό του μια στιγμιαία ανακούφιση από ψυχικές εντάσεις των οποίων τα αίτια μπορεί να ποικίλλουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η βοήθεια ειδικού ο οποίος θα εκτιμήσει και την ετοιμότητα της οικογένειας για την αλλαγή του σωματικού βάρους ενός μέλους της.

Νικολία Καράμπελα