Πώς αντιδρούν τα παιδιά στο διαζύγιο

kidlab.gr_000064

Η κατανόηση της διαδικασίας του διαζυγίου, των αλλαγών που συνεπάγεται, καθώς και οι ψυχολογικές αντιδράσεις των παιδιών εξαρτώνται από την ηλικία τους.

Παιδιά μέχρι 10-11 ετών έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τους γονείς τους με τους οποίους αισθάνονται ασφάλεια και ευχαρίστηση. Δε μπορούν να δεχτούν το γεγονός ότι οι γονείς τους δεν είναι αγαπημένοι και χωρίζουν. Υπάρχουν πιθανότητες να νομίζουν ότι επειδή ήταν «κακά» παιδιά φταίνε τα ίδια που φεύγει ένας από τους δύο γονείς. Είναι συνηθισμένο το γεγονός σε περιπτώσεις διαζυγίου να λένε τα παιδιά στους γονείς ότι δεν θα ξανακάνουν αταξίες και θα κάθονται φρόνιμα. Ειδικότερα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές στον ύπνο, στο φαγητό, επιθετικότητα, παλινδρόμηση σε προηγούμενες συμπεριφορές και αυξημένη προσκόλληση στον ένα γονέα. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας παρουσιάζουν θλίψη και έντονο θυμό, καθώς και  αδυναμία συγκέντρωσης και παραμέληση των μαθημάτων τους. Οι έφηβοι είναι απορροφημένοι από τις δικές τους ανάγκες. Προφανώς είχαν αντιληφθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τους γονείς τους και καθώς είναι κατά του συμβιβασμού μπορεί να μη θεωρούν παράλογο το διαζύγιο. Σταδιακά δίνουν την εντύπωση ότι απομακρύνονται από την οικογενειακή ζωή και καταφεύγουν σε φίλους.

Ένα ‘ξαφνικό’ διαζύγιο, επίσης, επηρεάζει την αντίδραση του παιδιού, αν συμβεί χωρίς προειδοποίηση ενόσω αυτό πιστεύει πως η οικογένεια είναι χαρούμενη και ευτυχισμένη και δεν έχει προβλήματα. Η προετοιμασία του παιδιού για ένα επερχόμενο διαζύγιο εξομαλύνει, ως ένα βαθμό, τις αντιδράσεις του παιδιού. Παράλληλα, το πώς πληροφορείται το παιδί για το διαζύγιο, από ποιον και τι μπορεί να κατανοήσει είναι στοιχεία που καθορίζουν το πώς θα αντιδράσει. Το πόσο καλά ή άσχημα θα γίνει η πληροφόρηση μπορεί είτε να μειώσει είτε να αυξήσει τους φόβους και τις έγνοιες του.

Τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά στο διαζύγιο ανάλογα με την ηλικία τους και την ικανότητά τους να καταλάβουν και να εκφράσουν το πώς αισθάνονται. Οι αντιδράσεις των παιδιών επηρεάζονται και από την ικανότητα των γονιών να δίνουν συνεχόμενη συναισθηματική υποστήριξη και μια αίσθηση σιγουριάς.

Στέλλα Σπανού