Πώς μπορούν η TV και οι Η/Υ να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των παιδιών μας;

kidlab.gr_000066

Η παρατεταμένη ή ανεξέλεγκτη ενασχόληση με την τεχνολογία μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στη ζωή των παιδιών.  Η Επιθετικότητα και η Βίαιη συμπεριφορά είναι στοιχεία που  μπορεί να εκδηλωθούν από μια συνεχόμενη χρήση τηλεόρασης και υπολογιστών. Πιο συγκεκριμένα η συχνή έκθεση σε βίαια ερεθίσματα  έχει ως συνέπεια την απευαισθητοποίηση στη βία & τη μείωση της συναίσθησης. Από την άλλη, η ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια εξασκεί & αλλάζει μέρος του εγκεφάλου, το  οποίο ευθύνεται όχι μόνο για την όραση & την κίνηση, αλλά και για την κατακράτηση βίαιων κοινωνικών προθέσεων.
Έχει παρατηρηθεί εξάρτηση και  Εθισμός ακόμη & από χαρούμενα παιχνίδια. Η ενασχόληση ακόμη και με απλά, χαρούμενα παιχνίδια στον Η/Υ συνηθίζει τα παιδιά στις γρήγορες εναλλαγές και τα πολύχρωμα γραφικά. Το αποτέλεσμα είναι να εθιστούν πολύ πιο εύκολα και σε αντίστοιχα παιχνίδια όταν μεγαλώσουν(που σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι παιχνίδια με σκηνές έντονης δράσης και βίας).
Οι δυσκολίες στη συγκέντρωση αφορούν μια ακόμη αρνητική συνέπεια που μπορεί να παρουσιαστεί καθώς ο εγκέφαλος συνηθίζει τη γρήγορη εναλλαγή ήχων και εικόνων και δυσκολεύεται να παρακολουθήσει την ομιλία του καθηγητή ή ακόμα και τη συνομιλία με άλλους μαθητές. Έρευνα έχει δείξει ότι παιδιά που έβλεπαν πολύ τηλεόραση δεν είχαν καμία αντίδραση σε εικόνες στις οποίες άλλα παιδιά, που δεν έβλεπαν τόση πολύ τηλεόραση, αισθάνονταν μεγάλη συγκίνηση.
Ένα πολύ βασικό αρνητικό στοιχείο για την υγεία και την ομαλή εξέλιξη των παιδιών που μπορεί να ενισχυθεί από τη παρατεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων αφορά στις  δυσκολίες στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων. Η τηλεόραση & ο Η/Υ αντικαθιστά τους φίλους, το βιβλίο,  το παραδοσιακό παιχνίδι και καθώς αποτελούν πολύ έντονα ερεθίσματα για τον εγκέφαλο, μειώνουν την επιθυμία για ενεργητικό παιχνίδι & κοινωνική επαφή.  Επίσης, τα παιδιά δεν εξασκούνται στις δεξιότητες της σύναψης σχέσεων και της αλληλεπίδρασης με αποτέλεσμα να μην τις επιδιώκουν, ή να απογοητεύονται όταν αυτές δεν συμβαίνουν εύκολα και γρήγορα. Αυτός σταδιακά μπορεί να οδηγήσει στην απομόνωση του παιδιού. Ας μη ξεχνάμε πως 3 είναι οι παράγοντες που  ενισχύουν την ανάπτυξη του μυαλού:

  1. Η ενώπιος – ενωπίω αλληλεπίδραση με τους γονείς
  2. Η εκμάθηση της επίδρασης ή της διαχείρισης του φυσικού κόσμου
  3. Τα δημιουργικά παιχνίδια.

Πέρα από τις αρνητικές συνέπειες στη ψυχική υγεία των παιδιών παρατηρούνται και σωματικές συνέπειες. Για παράδειγμα μπορεί να προκληθεί στα παιδιά Ραχίτιδα. Αυτή η ασθένεια προκύπτει από ανεπαρκή έκθεση στον ήλιο, κακή διατροφή & έλλειψη σωματικής άσκησης. Όταν ένα παιδί εθιστεί στα ηλεκτρονικά μέσα είναι πολύ δύσκολο να του τραβήξουμε το ενδιαφέρον σε πιο φυσικές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη φύση και την ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Ασφαλώς και μπορεί να παρατηρήσουμε προβλήματα όρασης (Computer Vision Syndrome). Καθώς τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο στο σπίτι και μπροστά σε οθόνες  έχουν ελαττωθεί οι ώρες που χρησιμοποιούν την ικανότητα τους να βλέπουν μακριά.

Συχνό είναι επίσης τα παιδιά και οι έφηβοι που ασχολούνται πολύ με τον υπολογιστή και την τηλεόραση να συνηθίζουν τη κακή διατροφή  και κάποια να οδηγούνται σε παχυσαρκία. Αυτό συμβαίνει καθώς οι διαφημίσεις που περνούν από μπροστά μας αφορούν συνήθως ανθυγιεινές τροφές που ζητάμε περισσότερο και επίσης, γιατί ο εγκέφαλος προσηλώνεται τόσο πολύ στα πλούσια ερεθίσματα που παρακολουθεί με αποτέλεσμα να μη γίνεται αντιληπτός ο κορεσμός από το φαγητό.

Γεωργία Πατρινού