Πώς να βάλω όρια στο παιδί μου;

kidlab.gr_000183

·   Βάλτε κανόνες για τους οποίους είστε σίγουροι ότι βοηθούν και είναι απαραίτητοι για το παιδί. Έτσι, θα νιώθετε σίγουροι και σταθεροί, και θα μπορείτε να τους εφαρμόζετε χωρίς ενοχές.

·   Τα όρια πρέπει να είναι σταθερά και να τηρούνται πάντα. Αν αλλάζετε συχνά αποφάσεις, το παιδί θα μπερδεύεται και θα νιώθει ανασφάλεια, αφού δε θα μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι κάθε φορά το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του.

·   Όταν μιλάτε με το παιδί, φροντίστε όσο το δυνατόν να είστε ήρεμοι, χωρίς ένταση και να έχετε την προσοχή του παιδιού. Χαμηλώστε ώστε να έρθετε στο ύψος του, κοιτάξτε το στα μάτια, αγγίξτε το, ώστε να εισπράξει την σοβαρότητα όσων λέτε και να έχετε επαφή με το παιδί.

·   Δώστε χρόνο και χώρο στην οριοθέτηση. Μην κάνετε και άλλα πράγματα ταυτόχρονα!

·   Ακούστε το παιδί. Παροτρύνετε το να μιλήσει για τα συναισθήματα του, πριν σπεύσετε να δώσετε συμβουλές ή να κάνετε κριτική.

·   Δώστε του εναλλακτικές. Βρείτε μαζί με το παιδί δυο-τρεις εναλλακτικές συμπεριφορές, και ενθαρρύνετε το να επιλέξει την πιο κατάλληλη για το ίδιο.

·   Κάντε σαφές ότι απορρίπτετε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και όχι το ίδιο το παιδί. Ο καθορισμός ορίωνχρειάζεται να συνοδεύεται από συνεχή επιβεβαίωση της αγάπης και της αποδοχής του παιδιού από τους γονείς.

·   Αυτό που λέτε (λεκτικό μήνυμα) και αυτό που δείχνετε (εξω-λεκτικό μήνυμα) πρέπει συμβαδίζουν μεταξύ τους, για να μην προκύπτουν παρερμηνείες ή αντιφάσεις.

·   Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν τηρεί τα όρια που του θέτετε και σταδιακά δείξτε του περισσότερη εμπιστοσύνη.

·   Μιλήστε για το “εδώ και τώρα“. Μη γενικεύετε κάνοντας αρνητικές αναφορές στο παρελθόν ή υποθέσεις για το μέλλον, δίνοντας “ταμπέλες” στα παιδιά.

·   Αποφύγετε τη σωματική τιμωρία ή τη χρήση λέξεων που υποβιβάζουν το παιδί. Μπορεί με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίζεται την “υπακοή”, αλλά αυτό γίνεται μέσω του φόβου, και δε δίνει την ευκαιρία στο παιδί να νιώσει ασφαλές και να αναπτύξει την ικανότητα να αυτο-οριοθετείται με υγιή τρόπο.

·   Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθει κανείς είναι μέσα από την εμπειρία. Φροντίστε η δική σας συμπεριφορά να είναι παράδειγμα για την τήρηση και τον σεβασμό των ορίων. Επίσης, είναι απαραίτητο οι δύο γονείς μαζί  πρέπει να ακολουθούν κοινή πορεία και να υποστηρίζουν τους ίδιους κανόνες για τα παιδιά τους, να λειτουργούν ως ομάδα, ώστε το παιδί να μην νιώθει ότι μπορεί, να επιτύχει την παραβίαση των ορίων με το να χειριστεί τον ένα ή τον άλλον.

Μεγάλη σημασία φυσικά έχει οι γονείς να δίνουν την ίδια έμφαση στην καλή συμπεριφορά του παιδιού και να υπογραμμίζουν τα θετικά σημεία, και να μη θεωρούν “αυτονόητα” τα πράγματα που κάνει σωστά το παιδί τους. Άλλωστε,  η τιμωρία και οι συνέπειες σίγουρα δεν είναι ο μόνος και ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά!

 

Στέλλα Σπανού