Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

kidlab.gr_000234

Πολλοί γονείς νιώθουν αμηχανία όταν τα παιδιά τους αρχίζουν να κάνουν ερωτήσεις για το σεξ. Όμως, είναι πολύ σημαντικό να μη φοβούνται να συζητήσουν με τα παιδιά τους, καθώς έτσι μόνο θα διασφαλίσουν τη σωστή ενημέρωση τους. Πολλοί γονείς επίσης φοβούνται ότι το να συζητήσουν για τέτοια θέματα θα εξάψει την περιέργεια των παιδιών. Αντίθετα όμως, η συζήτηση των αποριών είναι αυτή που θα σπάσει το “ταμπού” που περιβάλλει συχνά το θέμα αυτό και θα ανακουφίσει τα παιδιά, αποτρέποντας τα από το να αναζητήσουν την απαραίτητη πληροφόρηση σε αναξιόπιστες πηγές.

Οι γονείς οφείλουν λοιπόν να ενημερώνουν το παιδί για το φύλο του και το σώμα, την προστασία της υγείας του και την προφύλαξη από τη σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και να το προετοιμάσουν για τις αλλαγές στην εφηβεία και τις ερωτικές σχέσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

3 ετών: Σε αυτή την ηλικία είναι πολύ φυσικό το παιδί να νιώθει περιέργεια για το σώμα του και να το εξερευνά, και οι γονείς δεν πρέπει να το κάνουν να νιώθει ντροπή για αυτό. Μπορούμε να μιλήσουμε στο παιδί για τις ονομασίες των γεννητικών οργάνων, τη σημασία της καθαριότητας, καθώς και τη διαφορά ανάμεσα στη δημόσια συμπεριφορά και τις ιδιωτικές στιγμές.

4-5 ετών:  Οι ερωτήσεις των παιδιών συνήθως σχετίζονται με την ανατομία του σώματος και τις διαφορές ανδρών-γυναικών, καθώς και τη λειτουργία του σώματος. Μιλάμε στο παιδί για το πώς λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει το κάθε μέρος του σώματος, τις σωματικές διαφορές των δύο φύλων και το πώς γεννιούνται τα παιδιά.

Τα ενθαρρύνουμε να μιλούν μόνο με ενήλικες που εμπιστεύονται, και να καταλάβουν ότι, όπως δεν μπορούν και εκείνα να αγγίζουν όποτε και όπως θέλουν το εαυτό τους ή άλλα παιδάκια, έτσι και κανένας άλλος δεν μπορεί να τα αγγίζει στις ιδιαίτερες περιοχές.

6-7 ετών: Οι πολλές ερωτήσεις μπορεί από την πλευρά τους να σταματήσουν, όμως οι γονείς πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε μαζί τους, προσαρμόζοντας τον τρόπο ανάλογα με την ωριμότητα τους και μιλώντας για τη σεξουαλική συμπεριφορά. Επίσης, επειδή μπορεί το παιδί στο σχολείο να ακούει διάφορες εκφράσεις, είναι σημαντικό να του εξηγούμε με ειλικρίνεια και σοβαρότητα τι σημαίνουν, χωρίς να τρομοκρατούμαστε.

8-12 ετών: Αυτό το διάστημα είναι πολύ σημαντικό για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, καθώς τα παιδιά έχουν πολλές πληροφορίες πια (από το σχολείο, την τηλεόραση, το internet, τους φίλους τους), και πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις επερχόμενες αλλαγές της εφηβείας. Χρειάζεται να συζητάμε μαζί τους για τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στο σώμα τους, για την εγκυμοσύνη, την αντισύλληψη, τη σεξουαλική υγεία, και τα πιο σημαντικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως το AIDS, καθώς και για τον αυνανισμό και τη σεξουαλική επαφή.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά θα στραφούν στους γονείς μόνο όταν αισθάνονται ότι δεν θα τα αποθαρρύνουν και ότι θα δεχτούν τις ερωτήσεις τους. Το κρίσιμο σημείο, επομένως, για να έχετε καλή επικοινωνία με το παιδί είναι να το ενθαρρύνετε να κάνει ερωτήσεις και να είστε υποστηρικτικοί και θετικοί. Αν δεν γνωρίζετε με ακρίβεια την απάντηση ή αν είστε απασχολημένοι, δείξτε στο παιδί ότι ακούσατε την ερώτησή του και πείτε του ότι θα του απαντήσετε όταν έχετε τον απαραίτητο χρόνο και τις κατάλληλες πληροφορίες. Είναι αυτονόητο, επίσης, ότι πρέπει να επανέλθετε στο ερώτημα για να το απαντήσετε και όχι να το ξεχάσετε ή να το αποσιωπήσετε.

 

Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, πρέπει να έχουμε υπ’όψιν ότι:

– Δε χρειάζεται να κρύβουμε, ούτε όμως και να επιδεικνύουμε το γυμνό μας σώμα. Υπάρχουν στιγμές που έχουμε δικαίωμα να κλειδώσουμε την πόρτα.

– Το παιδί δεν πρέπει να βλέπει ή να ακούει τις δικές μας σεξουαλικές επαφές, παρόλο που μπορεί να γνωρίζει ότι η σεξουαλική επαφή είναι μέρος της σχέσης των γονιών του.

-είναι καλό να ενημερωνόμαστε και να μη διστάζουμε να απευθυνθούμε στον ψυχολόγο για να συζητήσουμε για τη δική μας σεξουαλικότητα, καθώς και για οτιδήποτε μας προβληματίζει σε σχέση με τη συμπεριφορά ή τις ερωτήσεις του παιδιού.

 

Το σεξ δεν είναι ταµπού αλλά µια φυσιολογική λειτουργία, γι’ αυτό και οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από αυτό δεν πρέπει να προκαλεί αµηχανία.
Πέρα όμως από την ενημέρωση που οφείλετε να τους παρέχετε, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα παιδιά σας να πάρουν το μήνυμα ότι μπορούν να έρθουν σε εσάς με οποιοδήποτε σημαντικό ερώτημα, και πως σας αρέσει να συζητάτε μαζί τους. Μην ξεχνάτε ότι με αυτόν τον τρόπο σας δίνεται η ευκαιρία να βάλετε τα θεμέλια για μια σωστή επικοινωνία με το παιδί σας, βασισμένη στον σεβασμό και στην ειλικρίνεια, μια επικοινωνία που θα αποδειχθεί ακόμα πιο σημαντική κατά την δύσκολη φάση της εφηβείας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα συμβάλλετε στην συναισθηματική ωρίμανση του παιδιού σας, το οποίο θα αποκτήσει σταδιακά μια υγιή στάση απέναντι στο σεξ, έχοντας παράλληλα χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί σας.

Στέλλα Σπανού