Τι να κάνω όταν το παιδί μου λέει ψέματα;

kidlab.gr_000238

Οι γονείς έρχονται σε αμήχανη θέση όταν ανακαλύπτουν ότι τα παιδιά τους λένε ψέματα. Το ηλικιακό στάδιο που βρίσκεται κάθε παιδί, η συχνότητα και ο βαθμός που εκφράζεται με ψέματα καθορίζουν η όχι την σοβαρότητα τους.

Σε κάθε περίπτωση, όσο δυσάρεστα και αν νιώσουμε ανακαλύπτοντας το ψέμα ενός παιδιού, η συζήτηση μαζί του χρειάζεται να γίνει σε ήρεμους τόνους. Μερικές φορές οι γονείς μπαίνουν σε ρόλο δικαστή ή ανακριτή. Κάνουν πολλές και πιεστικές ερωτήσεις,  ενώ συχνά μπορεί να χρησιμοποιούν και  ταμπέλες (ψεύτη κλπ). Το παιδί με τη σειρά του ταυτίζεται με την εικόνα που έχουν οι γονείς του για αυτό (στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη ταμπέλα του ψεύτη) και συνήθως την επιβεβαιώνει. Είναι χρήσιμο εκείνη τη στιγμή οι γονείς να δείξουν ψυχραιμία και να αποφύγουν τους χαρακτηρισμούς.

Το να μείνουμε στο γεγονός ότι ένα παιδί είπε ψέματα δε βοηθάει. Είναι προτιμότερο να  αναζητήσουμε τις αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτό. Χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να δώσουν τη δικά τους εξήγηση για το ψέμα και να μοιραστούν να συναισθήματα τους. Έτσι δίνεται η ευκαιρία να ανοιχτεί μια συζήτηση για το τι μπορεί να κάνει το παιδί να νιώθει ανεπαρκές και πώς θα μπορούσε να πετύχει με εναλλακτικούς τρόπους κάτι που πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει με ψέματα. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί λέει ψέματα εντυπωσιασμού για να κερδίσει φίλους μπορεί να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί πιο αποδεχτούς τρόπους για να φέρει τους άλλους κοντά του (να τους βοηθάει, να είναι ευγενής κλπ). Επιπλέον  είναι χρήσιμο να προβληματιστούν τα παιδιά για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η αποκάλυψη ενός ψέματος.

Από την άλλη πλευρά, το ψέμα μπορεί να γίνει αιτία προβληματισμού από  τη μεριά των γονιών για το αν οι κανόνεςστο σπίτι είναι άκαμπτοι και αυστηροί και αν υπάρχει ο φόβος της τιμωρίας σε βαθμό που το παιδί αποφεύγει να πει την αλήθεια. Επιπλέον, οι γονείς μπορεί να αξιολογήσουν αν έχουν υπερβολικές προσδοκίες και απαιτήσεις από τα παιδιά τους. Σε αυτή την περίπτωση, τα παιδιά μπορεί να καταφεύγουν στο ψέμα αν δεν είχαν κάποια καλή επίδοση ή δεν έκαναν κάτι σωστό από το φόβο ότι θα χάσουν την αγάπη και την αποδοχή. Τέλος, επειδή τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους ας αναρωτηθούμε πόσες φορές έχουμε μπει στον πειρασμό να πούμε ψέματα μπροστά τους. Αυτοί οι προβληματισμοί μπορεί να επηρεάσουν πως αντιμετωπίζουν οι γονείς τα ψέματα των παιδιών.

Νικολία Καράμπελα