Τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για την οικονομική κρίση

kidlab.gr_000143

Η οικονομική κρίση έχει γίνει το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στα περισσότερα σπίτια. Πολλές φορές οι γονείς προβληματίζονται για το αν τα παιδιά οφείλουν να γνωρίζουν τι συμβαίνει  ή αν είναι προτιμότερο να τα προστατεύσουν όπως πιστεύουν από την αλήθεια που μπορεί να τα αγχώσει. Ωστόσο όσο και αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ωραιοποιημένη εικόνα της πραγματικότητας η ίδια η καθημερινότητα και τα συναισθήματα άγχους και έντασης που μπορεί να βιώνουμε αργά η γρήγορα θα μας προδώσουν. Είναι προτιμότερο λοιπόν να λέμε την αλήθεια για να μη χάσουν  τα παιδιά την εμπιστοσύνη τους σε εμάς ενώ παράλληλα τους δείχνουμε ότι τα θεωρούμε ικανά να ‘αντιμετωπίσουν’ την πραγματικότητα.

Ωστόσο η αλήθεια αυτή πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία τους.

Έτσι σε παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορούμε να εξηγήσουμε ότι έχουμε κάποιες οικονομικές δυσκολίες αλλά και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα βρούμε τη λύση. Στους εφήβους μπορούμε να αναφερθούμε στις αλλαγές στο οικονομικό επίπεδο της χώρας (χωρίς λεπτομέρειες) αλλά και τους οικονομικούς περιορισμούς της οικογένειας και αν το επιθυμούν να εμπλακούν και αυτοί στις αποφάσεις που αφορούν στις προτεραιότητες που θα θέσουμε.

Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η κατάσταση αυτή αφορά όλα τα σπίτια, είναι προσωρινή και θα ξεπεραστεί με προσπάθεια. Αυτές οι εξηγήσεις δίνουν στα παιδιά μια αίσθηση ασφάλειας και αισιοδοξίας. Το ίδιο μήνυμα επιτυγχάνεται με το να δείξουμε ότι η οικογένεια συνεχίζει να λειτουργεί όπως πριν (γίνονται αστεία μεταξύ των μελών της, κάνουν ευχάριστες οικογενειακές συζητήσεις και συγκεντρώσεις κλπ).

Από την άλλη πλευρά η οικονομική κρίση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για να ‘απεξαρτηθούν’ τα παιδιά από έναν καταναλωτικό τρόπο ζωής όπου τα υλικά αγαθά καθορίζουν την ταυτότητα και την ευτυχία τους. Τους διδάσκουμε άλλες αξίες όπως η φιλανθρωπία, η φιλία, η αλληλοϋποστήριξη, το μοίρασμα συναισθημάτων και την ευχαρίστηση από απλά καθημερινά πράγματα (μια βόλτα στο πάρκο, αυτοσχέδια παιχνίδια κλπ).

Νικολία Καράμπελα