Τι προσφέρει η σχέση του παιδιού με τα ζώα;

kidlab.gr_000071

Η παρουσία ενός ζώου στη ζωή ενός παιδιού αποτελεί μάθημα ψυχικού δεσίματος. Τα ζώα προσφέρουν μια ανιδιοτελή συντροφιά. Βοηθούν στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της απομόνωσης αλλά και δημιουργούν ευκαιρίες χαλάρωσης και κινητικού παιχνιδιού σε μια εποχή όπου τα παιδιά βιώνουν έντονους και αγχωτικούς ρυθμούς στην καθημερινότητα τους και ωθούνται σε μια καθιστική ζωή.

Επιπλέον η επαφή με τα ζώα τα βοηθάει να αναλάβουν σταδιακά όλο και περισσότερες ευθύνες και να ωριμάσουν. Μαθαίνουν να είναι συνεπείς και σταθεροί απέναντι στη φροντίδα που καλούνται να δείξουν προκειμένου να εξασφαλίσουν την καλή φυσική και ψυχολογική κατάσταση των μικρών τους φίλων. Παράλληλα ενισχύεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση τους καθώς αποκτούν μια αίσθηση ικανότητας και νιώθουν χρήσιμα.

Η παρουσία των ζώων στο σπίτι βοηθάει και στην καλύτερη κατανόηση του κύκλου της ζωής από τη γέννηση ως το θάνατο. Όσο επώδυνη και αν είναι η απώλεια ενός ζώου μαθαίνει στο παιδί να εξοικειώνεται με την ιδέα της απώλειας που φοβίζει αλλά είναι και αναπόφευκτη και να βλέπει τη ζωή πιο ρεαλιστικά. Επιπλέον αντιλαμβάνεται τη σημασία δημιουργίας στένου ψυχικού δεσίματος ανεξάρτητα από το πόσο θα διαρκέσει.

Τέλος μέσα από το ψυχικό δέσιμο που δημιουργείται το παιδί μαθαίνει να εκφράζει συναισθήματα αγάπης και στοργής και να βιώνει τη χαρά της προσφοράς.

Επιπλέον καλλιεργείται η ενσυναίσθηση (η ικανότητα να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα του ‘άλλου’ ) και να δείχνει σεβασμό στις ανάγκες του.

Σαν αντάλλαγμα παίρνει την ίδια αγάπη από τα ζώα, μια αγάπη που ποτέ δε θα θέτει όρους.

Νικολία Καράμπελα