Το παιδί μου ξυπνάει τα βράδια

kidlab.gr_000224

Το παιδί μου ξυπνάει τα βράδια, σαν να μη με αναγνωρίζει.. Κάθεται στο κρεβάτι με τα μάτια ανοιχτά, το πρόσωπο τρομαγμένο, άλλοτε μιλά ακατάληπτα, άλλοτε λέγοντας “μαμά”. Το πρωί δε θυμάται τίποτα.

Πράγματι, αυτό αποτελεί μια διαταραχή του ύπνου, συχνότερη στα αγόρια, που υποχωρεί με την πάροδο της ηλικίας. Το παιδί εμφανίζει την παραπάνω εικόνα ή μέρος αυτής, δεν είναι ξύπνιο, ούτε θυμάται το πρωί τι συνέβη.

Η διαταραχή αυτή λέγεται ενύπνιος  ή  νυχτερινός τρόμος.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, χωρίς να ξυπνήσουμε το παιδί, να το βάλουμε απαλά στο κρεβάτι του για να συνεχίσει τον ύπνο του.

Τη διαταραχή αυτή πρέπει να την ξεχωρίσουμε από τους εφιάλτες που μπορεί να δει ένα παιδί. Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί μπορεί να ξυπνήσει, να μας αναζητήσει ή όχι, να ξανακοιμηθεί, ενώ το πρωί θα θυμάται ότι είδε ένα κακό όνειρο, πιθανόν και κάποια στοιχεία από το περιεχόμενο του. Εδώ είναι ξεκάθαρο ότι το παιδί είχε ξυπνήσει και θυμάται το γεγονός το πρωί, ενώ κάποιες φορές μπορεί να είναι και αναστατωμένο.

Συχνοί εφιάλτες που δυσκολεύουν τον ύπνο του παιδιού ή το κρατούν τρομαγμένο την επόμενη μέρα, πιθανά να πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια ειδικού, παιδοψυχιάτρου ή ψυχολόγου, καθώς μπορεί να υποδηλώνουν ανεπίλυτα θέματα της καθημερινότητας, αλλά και να αποτελούν αγχώδη ή καταθλιπτικά στοιχεία μιας ευρύτερης διαταραχής.

Τέλος, σημαντικά στρεσογόνα ερεθίσματα μπορεί αποτελέσουν “μεταμφιεσμένο” υλικό-περιεχόμενο του ονείρου, π.χ. κάποιος θάνατος, διαζύγιο, αλλά και εντάσεις στην καθημερινότητα, αποτυχία στο σχολείο, έντονοι καυγάδες κ.α.)

Γεώργιος Κοκκίνης