Το παιδί μου υπνοβατεί

kidlab.gr_000226

Πώς θα το καταλάβω και τι πρέπει να κάνω;

Η υπνοβασία είναι ένα συχνό φαινόμενο, χωρίς υφιστάμενη σοβαρή παθολογία. Το χαρακτηριστικό είναι ότι το παιδί, ενώ κοιμάται, περπατά, συχνά επιστρέφει στο κρεβάτι του, χωρίς την επόμενη μέρα να θυμάται τίποτα, εκτός βέβαια αν ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της υπνοβασίας.

Ως αντιμετώπιση, φυσικά δεν ξυπνάμε το παιδί, το βοηθάμε ήρεμα να επιστρέψει στο κρεβάτι του και το καθησυχάζουμε σε περίπτωση που απορήσει ή τρομάξει αν ξυπνήσει σε άλλο χώρο. Πέρα από αυτό, σε περίπτωση που οι υπνοβασίες είναι συχνές, φροντίζουμε να μην υπάρχουν έπιπλα ή αντικείμενα στα οποία θα μπορούσε το παιδί να σκοντάψει ή να χτυπήσει, κλείνουμε εξωτερικές πόρτες για να μην μπορεί να βγει εκτός σπιτιού και σε περίπτωση που υπάρχει σκάλα εντός του σπιτιού, φροντίζουμε να μην μπορεί να υπάρχει πρόσβαση σε αυτή, ώστε να μην μπορεί να πέσει.

Στην περίπτωση που υπνοβασίες και νυχτερινοί τρόμοι συνυπάρχουν σε μεγάλη συχνότητα, επισκεπτόμαστε ειδικό παιδοψυχίατρο για να συζητήσουμε εκτενέστερα το θέμα.

Σημαντικό βέβαια είναι να ξεχωρίσουμε αυτά τα φαινόμενα από τη δυσκολία του παιδιού να κοιμηθεί μόνο του, να κοιμάται με τους γονείς ή να έρχεται συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας στο συζυγικό κρεβάτι, με προφάσεις όπως “είδα ένα κακό όνειρο” ή και χωρίς αυτές.

Γεώργιος Κοκκίνης